Πέμπτη 7 Αυγούστου 2008

Πλοίο είναι η Ορθόδοξη Εκκλησία.

Χριστιανισμός, δηλαδή Εκκλησία, δηλαδή Ορθοδοξία. Παρομοιάζεται δε και με Πλοίο.

Πλοίο είναι η Ορθόδοξη Εκκλησία.

Όχι μόνο η απανταχού Ορθόδοξη Εκκλησία, αλλά και κάθε μια τοπική Εκκλησία όπως είναι της Ελλάδος, της Βουλγαρίας κ.λπ.

Το πλοίο αυτό, η Εκκλησία, είτε υπό γενικότερη είτε υπό μερικότερη έννοια, πρέπει να βρίσκεται πάντα εν πλω, εν πορεία, κατευθυνόμενη προς τα εμπρός και να έχει σαν τέρμα του ταξιδιού, στο οποίο θα αποβιβάσει τους επιβάτες, τη βασιλεία των ουρανών. Σπουδή, αέναη κίνηση, ταχύτητα ενεργειών για τη σωτηρία ψυχών πρέπει να διακρίνει το πλοίο.

Αλλά δυστυχώς! Αντί αυτού, μια βραδύτητα παρατηρείται, πολλές φορές. Ελάττωση της πνευματικότητας και ενεργητικότητας της Εκκλησίας, νοούμενης ως σύνολο, κλήρου και λαού.

Τι άραγε να συμβαίνει; Πολλές οι αιτίες, για τις οποίες οι προς σωτηρία κινήσεις της Εκκλησίας επιβραδύνονται και το σκάφος, αντί να τρέχει με ταχύτητα αντιτορπιλικού ανοιχτής θάλασσας, πλέει με βραδύτητα, σαν να πρόκειται για κάποιο παλιοκάραβο.
Αλλά η Εκκλησία δεν είναι παλιοκάραβο. Είναι πλοίο που διατηρείται καινούργιο πάντοτε, παρά την πάροδο του χρόνου. Καινούργιο και ταχύ. Αλλά η επίδοση του πλοίου δεν εξαρτάται μόνο από τον Κύριο και ιδρυτή της Εκκλησίας, αλλά και από τη θέληση των ανθρώπων.

Υπάρχουν δυστυχώς εποχές, κατά τις οποίες το πλοίο της Εκκλησίας πάει αργά μέσα στους ωκεανούς, των κοινωνιών του κόσμου αυτού. Τι άραγε να συμβαίνει; Ποιες είναι οι αιτίες της καθυστέρησης της πνευματικότητας και της δραστηριότητας; Πολλές. Μια από αυτές είναι και ΤΑ ΟΣΤΡΑΚΑ!..
Όπως τα όστρακα κολλάνε στις πλευρές του πλοίου και δυσκολεύουν την κίνησή του, έτσι και στα πλευρά του πνευματικού πλοίου κολλάνε άτομα, τα οποία, όχι μόνο δεν προσφέρουν τίποτα στην Εκκλησία, αλλά αντίθετα.. συντελούν στο να χάνει την ταχύτητά του το σκάφος της και να γίνεται δυσκίνητο.

ΦΙΛΑΥΤΑ, ΙΔΙΟΤΕΛΗ, ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΛΟΓΑ, ΑΙΣΧΡΑ, ΔΕΙΛΑ ΚΑΙ ΑΝΑΝΔΡΑ ΑΤΟΜΑ, ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΟΣΤΡΑΚΑ!..

Οι άνθρωποι αυτοί ονομάζονται μεν χριστιανοί, αλλά πλην του ονόματός των τίποτα άλλο δεν έχουν να παρουσιάσουν από τα γνωρίσματα του Χριστιανισμού.

ΟΣΤΡΑΚΑ ΛΑΪΚΟΙ, ΑΛΛΑ ΠΡΟΠΑΝΤΟΣ ΚΛΗΡΙΚΟΙ,
ΑΝΑΞΙΟΙ ΤΗΣ ΙΕΡΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ,
ΔΙΑΚΟΝΟΙ ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΙ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΟΠΟΙ,
ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΖΟΥΝ ΔΙΑ ΤΗΝ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΡΗΣΚΕΙΑ.

Αυτοί σαν όστρακα έχουν κολλήσει στα πλευρά της Εκκλησίας και δυσκολεύουν την κίνησή της. Η Εκκλησία, αν θέλει να αποκτήσει και πάλι τη ζωτικότητα των πρώτων ημερών, πρέπει να απαλλαγεί από τα όστρακα αυτά.

Και τα μεν φυσικά όστρακα εύκολα ξεκολλάνε από τα ύφαλα του πλοίου. Αλλά τα όστρακα, για τα οποία μιλάμε, πολύ δύσκολο είναι να αποκολληθούν. Έχουν τόσο προσκολληθεί, ώστε, όταν κάποιος επιχειρήσει να κάνει κάθαρση εκ των τοιούτων, όπως έπραξαν μεγάλοι Πατέρες και δάσκαλοι της Εκκλησίας, είναι ικανά να δημιουργήσουν ρήγμα στο σκάφος και να προκαλέσουν πνευματικά ναυάγια..

....Και όμως το ύψιστο συμφέρον της Εκκλησίας είναι να αποκολληθούν όση αντίσταση και αν προβάλουν. Τούτο είναι έργο της εκκλησιαστικής δικαιοσύνης, η οποία, με βάση τους ιερούς Κανόνες, πρέπει να εργαστεί, να γίνει κατά κάποιο τρόπο δεξαμενή ναυπηγείου, στο οποίο τα πλοία μπαίνουν για καθαρισμό.

Ω Κύριε! Ποιος θα μπορέσει να καθαρίσει την Εκκλησία εκ τοιούτων οστράκων; Στείλε μας πάλι στην Εκκλησία ΑΝΤΡΕΣ ισχυρούς στο πνεύμα, για να επιληφθούν της ΚΑΘΑΡΣΗΣ του πνευματικού πλοίου.

ΤΟ ΠΛΟΙΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΗΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ, ΑΥΤΗΝ ΠΟΥ ΕΙΧΕ, ΟΤΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ ΜΕ ΛΙΓΟΥΣ ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΕΡΩΟ ΕΚΕΙΝΟ ΤΗΣ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.

(Άρθρο Επισκόπου πρώην μητροπολίτη Φλώρινας, Αυγουστίνου Καντιώτη)

Δεν υπάρχουν σχόλια: