Πέμπτη, 7 Αυγούστου 2008

ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ

ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ

Με Καζαντζάκη, Πάριο και κουβέντες χωρίς φόβο

Όταν έχει λίγο χρόνο για να ακούσει μουσική, δεν θα πει όχι στη φωνή του Γιάννη Πάριου ή της Μαριάννας Χατζοπούλου. Θα βάλει ένα ποτήρι κρασί, θα ανάψει ένα τσιγάρο και αν έχει διάθεση για διάβασμα, ίσως και τόσα χρόνια μετά να ξαναδιαβάσει Καζαντζάκη. «Δεν ήταν άθεος. Αναζητούσε τον Θεό μέσα από τα ανθρώπινα», υποστηρίζει. Δεν αδιαφορεί για τη γνώμη των άλλων, αλλά και δεν φοβάται μην τον επικρίνουν. Ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Θεόκλητος Σετάκης έχει τον δικό του κώδικα επικοινωνίας και συμπεριφοράς. Όπως συνηθίζει να λέει, «όταν πάει στον άλλο κόσμο, θα μάθει αν η πορεία που ακολούθησε ήταν η σωστή».

Ξεκίνησε από λογιστής

Θα μπορούσε να ήταν σήμερα ένας καλός λογιστής. Πέντε χρόνια δούλεψε σε ιδιωτική επιχείρηση στο κέντρο της Αθήνας πριν ενταχθεί στον κλήρο. Μετά την Καβάλα, όπου υπηρέτησε αρχικά ως στρατιωτικός ιερέας, πήγε στα Γιάννινα, όπου αμέσως έγινε «ο καλός πιστός φίλος του Σεραφείμ».

Χρόνια κοντά στον Σεραφείμ, ο κ. Θεόκλητος κατάφερε να αποκτήσει μια δύναμη την οποία ουδέποτε επεδίωξε. Οι συνάδελφοί του στη Σύνοδο πίστευαν ότι επηρέαζε τον Αρχιεπίσκοπο και για τον λόγο αυτό πολλοί τον φθονούσαν φοβούμενοι ότι ο Σεραφείμ θα τον ορίσει διάδοχο. 'Άλλοι αρχιερείς προσπάθησαν να τον προσεταιριστούν. Τελικά όλοι διαψεύστηκαν. «Εγώ έχω επιλέξει άλλον δρόμο. Δεν εκμεταλλεύομαι φιλίες και συγκυρίες» έλεγε στους φίλους του όταν ο Σεραφείμ ήταν στο νοσοκομείο.

[.....]

Αποφεύγει να μιλάει δημόσια για την πολιτική και τα κόμματα. Όλοι όμως γνωρίζουν στα Γιάννινα ότι είναι καλός φίλος του πρώην υπουργού κ. Κάρολου Παπούλια και ακόμη ότι είναι μεταξύ των ελαχίστων μητροπολιτών οι οποίοι δεν διαφωνούν με την κυβερνητική πολιτική.

Ο κ. Θεόκλητος, κατά κόσμον Στυλιανός Σετάκης, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1930. Μεγάλωσε στην Κρήτη. Σπούδασε Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Διάκονος χειροτονήθηκε το 1958 και ιερέας το 1960. Από το 1961 μέχρι το 1968 υπηρέτησε ως στρατιωτικός ιερέας. Μητροπολίτης Ιωαννίνων εξελέγη στις 26 Οκτωβρίου του 1975.

ΤΑ ΝΕΑ , 10-12-2002, Σελ.: N12, Κωδικός άρθρου: A17512N122


Δεν υπάρχουν σχόλια: