Κυριακή, 3 Αυγούστου 2008

«Η ωφέλεια (ή η αφέλεια;) εκ των μνημοσύνων»!

Δημοσίευση : 4 Ιουλίου 2008

«Η ωφέλεια (ή η αφέλεια;) εκ των μνημοσύνων»!

Διαβάζω στον «Ορθόδοξο Τύπο», σε σχόλιό του με τίτλο «η ωφέλεια εκ των μνημοσύνων», ότι έγινε μια ομιλία στα κεντρικά του γραφεία, από τον αρχιμανδρίτη Νεκτάριο Ζιόμπολα, με το θέμα αυτό, την ωφέλεια δηλαδή από τα μνημόσυνα.

1. Φυσικά, ο ομιλητής ΔΕΝ αναφέρθηκε στο ΚΑΛΟ της υπόθεσης. Δεν αναφέρθηκε δηλαδή στην ωφέλεια των ΖΩΝΤΩΝ πιστών. Στην ωφέλειά τους από μια τέτοια ιεροτελεστία κατά την οποίαν σκέπτεται κανείς το μάταιο του παρόντος κόσμου, και εμψυχώνεται με την ελπίδα της Ανάστασης σε έναν άλλο κόσμο, μέλλοντα, αυτόν στην αιωνιότητα!

2. Φυσικά, ο ομιλητής ΔΕΝ αναφέρθηκε ούτε και στο ΚΑΚΟ της υπόθεσης. Δεν αναφέρθηκε δηλαδή στο ψητό, στην ωφέλεια των παπάδων και άλλων πεθαμενατζήδων (την οικονομική εννοείται), από την εκμετάλλευση που γίνεται μέσα, και, από τα μνημόσυνα!

Τα εν Οίκω (εμπορίου), μη εν Δήμω!!!..

3. Πού αναφέρθηκε; Αναφέρθηκε στην ανόητη ερμηνεία, την παπαδίστικη, στο γνωστό σόφισμα (το αποδίδουν στον Χρυσόστομο, προβοκατόρικα;) σύμφωνα με το οποίο η ωφέλεια των μνημοσύνων είναι, λέει, για την ψυχή του πεθαμένου (τάχα!!! Χα, χα) που περιμένει, λένε τώρα οι παπάδες, σαν τον φυλακισμένο την επίσκεψη, η οποία επίσκεψη (με το ανάλογο φακελάκι στον παπά, βέβαια) είναι το έχτρα λουξ και έχτρα λαρτζ θεατρικό, αυτό το... παπαδικό μνημόσυνο!!!

ΑΙΣΧΟΣ, ΡΕ! ΑΙΣΧΟΣ, ΣΤΟ ΠΑΠΑΔΑΡΙΟ!!!..


(Τυχαία φωτογραφία, έτσι για μπούγιο Στο πατριαρχείο Αλεξανδρείας είναι; Αυτός στη μέση, είναι ο Τζίμης Πανούσης;)

Δεν υπάρχουν σχόλια: