Πέμπτη 7 Αυγούστου 2008

Πόσο ορθόδοξο είναι το μπλόγκ του Καλαβρύτων;

http://ecclesianet.blogspot.com/

Τετάρτη, 11 Ιούνιος 2008

Πόσο ορθόδοξο είναι το μπλόγκ του Καλαβρύτων;

Στο άρθρο του Αριστείδη Χριστιανόπουλου που αναρτήσατε στο ecclesianet με τίτλο «Mε βοηθό επίσκοπο και ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων!» αναρωτιέται: τι τον χρειάζεται τον βοηθό Επίσκοπο ο κ. Αμβρόσιος. Και η απάντηση έρχεται από blog του κ. Παναγιώτη Μιχαλόπουλου:

«Ο Καλαβρύτων (χρειάζεται βοηθό) διότι ασχολείται τώρα με το Ιντερνετ και θέλει κάποιον να ασχοληθεί και με την μητρόπολη. Με τα πνευματικά θέματα, ελπίζω, και όχι να τον έχει για να αφορίζει (αντ' αυτού) όσους ορθόδοξους τον ελέγχουν για τις προδοτικές, φιλο-παπικές, του συμπεριφορές, έτσι;».

Με αφορμή τα παραπάνω να προσθέσω ένα ενδιαφέροντα «Διάλογο» του Μητροπολίτη Αμβρόσιου με κάποιους "Αιγιώτες" που του επεσήμαναν μια αταξία που συμβαίνει στην Μητρόπολή του. Παρακολουθείστε τον:

"Αιγιώτες": Σύμφωνα με τους Ι. Κανόνες (του γράφουν) κατά την ώρα της Θ. Λειτουργίας δεν επιτρέπεται η μνημόνευση ετεροδόξων -το ξέρετε αυτό καλύτερα από εμάς. Μπορούμε όμως να προσευχόμαστε γι' αυτούς. Ελπίζουμε να το λάβετε υπ' όψιν και να σταματήσετε αυτή την παρατυπία (7/6/08 9:54 μμ).

Ο Μητροπολίτης απαντά πως «Ναι, μερικές φορές δεν εμνημόνευσα τα ονόματα των (ετεροδόξων), αλλά και πολλές άλλες τα εμνημόνευσα. Πρός τί η έμφαση;». Και για να διακιολογήσει την επιλογή αυτή μεταξύ άλλων λέγει: «στη λειτουργία μας επίσης προσευχόμεθα: "τους πεπλανημένους επανάγαγε και σύναψον τη αγία Σου καθολική και αποστολική Εκκλησία" και "εύχεσθε υπέρ αλλήλων, όπως ιαθήτε"» ... Σεις λοιπόν γίνεσθε βασιλικώτεροι του Βασιλέως Χριστού;» (8/6/08 10:59 πμ).

Οι "Αιγιώτες" του θέτουν υπόψιν πατερικά κείμενα με βάση τα οποία η θέση ελέγχεται ως προς την ορθότητά της και του επισημαίνουν: Σεβασμιότατε, με την ευχή "τους πεπλανημένους επανάγαγε" ζητούμε από το Θεό την επιστροφή των ετεροδόξων, πράγμα που διαφέρει από το αίτημα του μνημοσύνου, κατά το οποίο παρακαλούμε να τοποθετήσει την ψυχή του ετερόδοξου "μετά δικαίων και αγίων", ζητούμε δηλ. από το Θεό να τους σώσει δια της βίας, να τους πάρει στον Παράδεισο τον οποίο οι ίδιοι δεν είχαν επιλέξει και επεμβαίνουμε έτσι στην ελεύθερη θέλησή τους, αντιτιθέμενοι μάλιστα και προς τους Κανόνες της Εκκλησίας του Χριστού (8/6/08 7:27 μμ).

Ενώ στο μεταξύ οι «φίλοι» του μπλόγκ περιλούουν με ύβρεις τους «Αιγιώτες» που τόλμησαν να αντιμιλήσουν, ο Μητροπολίτης απαντά: «μέχρι σήμερα εγνώριζα πως οι χριστιανοί διδάσκονταν από τον Επίσκοπό τους. Τώρα πληροφορούμαι, ότι οι πιστοί μπορούν να κάνουν ΚΑΤΗΧΗΣΗ στον Επίσκοπό τους! Εξ όσων γνωρίζω ο ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ κρίνει τους άλλους, αλλά κρίνεται υπό του Θεού» (8/6/08 10:51 μμ).

Οι "Αιγιώτες" απαντούν: «Σεβασμιώτατε, Συμφωνούμε ότι ο Επίσκοπος διδάσκει τους χριστιανούς, αλλά όταν η διδασκαλία του δεν έρχεται σε αντίθεση με τη διδασκαλία της Εκκλησίας» (9/6/08 2:05 μμ).

Μετά απ' αυτά ο Μητροπολίτης κλείνει το διάλογο: «Αγαπητοί μου, Φθάνει πια ο πόλεμος των χαρακωμάτων! Ευχαριστώ για την Ορθόδοξη Κατήχηση» (9/6/08 3:39 μμ).

Οι "Αιγιώτες" επανέρχονται: «Σήμερα, στο ecclesianet δημοσιεύτηκε ένα άρθρο του Στέφανου Βέγα "Υβρεις κατά εκφραστών γνώμης". Ξεκινάει: "Πολλοί λοιδορούνται και υβρίζονται όχι για τη γνώμη τους, αλλά εξαιτίας της γνώμης τους ...". Θεωρείτε Σεβασμιώτατε ότι σας προσβάλλουμε (δεν είναι αυτή η πρόθεσή μας) με όσα γράψαμε, αλλά δεν μας παρουσιάζετε τις Πατερικές θέσεις που τάχα σας δικαιώνουν. Απαντάτε μόνο με υποτιμητικές εκφράσεις"» (9/6/08 8:59 μμ).

Συμφωνεί η Ι. Συνόδος με τις θέσεις του Μητροπολίτη; Υπάρχουν στο μπλόγκ του Μητροπολίτη:

http://mkka.blogspot.com, ΠΑΥΛΟΣ και ΣΙΛΑΣ- ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ.

Για την αντιγραφή

Αχαιός

Δεν υπάρχουν σχόλια: