Κυριακή 3 Αυγούστου 2008

Οι «εχθροί του Σταυρού», σήμερα: Παπάδες με «αγιαστούρες»???

Χάθηκε ο σταυρός στον καθαγιασμό

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Έχασαν τον σταυρό στον καθαγιασμό των υδάτων! Τριήμερη περιπέτεια για τον ιερέα και τους κατοίκους του χωριού Νησί της Πέλλας, όπου την ημέρα των Φώτων «εξαφανίστηκε» στο ποτάμι ο σταυρός και χρειάστηκε να εκτρέψουν τα νερά για να τον βρουν τελικά χθες θαμμένο στην άμμο του πυθμένα.

«Είναι το έθιμο στο χωριό μας να ρίχνουμε χωρίς σχοινί, επίχρυσο σταυρό στο νερό και να βουτούν τα παιδιά για να τον πιάσουν», είπε στην «Ε» ο πρόεδρος του δημοτικού διαμερίσματος Γιάννης Τόσσης. «Την Κυριακή δέκα παιδιά βουτήξανε, παρά το κρύο, αλλά δεν τον έβρισκαν. Ανακατεύτηκε στην άμμο και θάφτηκε στον πυθμένα», εξηγεί.

Από κείνη την ώρα, οι 300 κάτοικοι δεν σταμάτησαν να τον ψάχνουν. Μέχρι και συνεργείο από τον κεντρικό δήμο πήγε στο σημείο για να βοηθήσει στις έρευνες. Για να διευκολυνθεί η κατάσταση, έκλεισαν μάλιστα με τεχνητά φράγματα τα νερά του ποταμού και τα κατηύθυναν σε γειτονικούς χειμάρρους.

«Το νερό έχει βάθος περίπου 1,5 μέτρο. Το περιορίσαμε σε μισό και ψάχναμε τρεις μέρες στα τυφλά. Δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι θα συνέβαινε κάτι τέτοιο», λέει ο κ. Τόσσης.

«Περάσαμε μεγάλη αγωνία. Τον βρήκαμε σήμερα το μεσημέρι (χθες) κι αμέσως τον έδωσα στα παιδιά, όπως είναι το έθιμο, να τον γυρίσουν σ' όλο το χωριό για ευλογία.
Ευτυχώς, βρέθηκε», είπε στην «Ε» ο εφημέριος του χωριού, πατήρ Τρύφων Ράλλης.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 09/01/2008


Σχετικό:

Το αγιασμένο και θαυματουργό πηγάδι

http://www2.rizospastis.gr/page.do?publDate=16/9/2001&pageNo=8&id=2064&direction=1

Δεν υπάρχουν σχόλια: